Min families juletraditioner
Min families jul foregik på gården hvor jeg er født.

Mine bedsteforældre gjorde alt for at vi skulle have en dejlig jul.

Hele december måned gjorde mormor til en uforglemmelig tid, hun hyggede med os, bagte, lavede julekonfekt, der blev lavet julemad, alting var hjemmelavet.

Det startede med at gåsen og grisen blev slagtet, dog uden jeg var til stede for det kunne jeg ikke lide, dyrene var mine venner.

Derefter lavede mormor sylte, medisterpølse, fedt med løg, leverpostej, rullepølse og rullesteg med svesker, flæskesvær af skindet, der blev lavet en god blodpølse og en flæskesteg til julefrokosten.

Mormor lavede også selv rødkål, grønlangkål. rødbeder, asier og agurkesalat.
Kirsebærsovsen blev lavet af kirsebærrene fra træet i haven,

Hun lavede marinerede sild og stegte sild, sky, italiensk salat, karrysalat, alt blev gemt hen til julefrokost og juleaften.

Småkagerne blev bagt, der måtte vi børn gerne hjælpe til, der blev bagt store dåsefulde af hver slags, vanillekranse, ingefærkager, jødekager, brunkager, finskbrød, pebernødder efter min oldemors opskrift. Der blev kogt masser af klejner.

Der blev lavet julekonfekt, marcipan konfekt, hjemmelavede flødekarameller, brændte mandler, havregryns boller, geletoppe, kokos chokolade kugler, alt blev sirligt gemt væk i kagedåser.

Der blev pyntet til jul, mormor havde en masse gamle hyggelige kravlenisser som vi hvert år hang op på billeder og spejle, der var porselænsnisser i mange størrelser som blev taget frem og sat på deres faste steder i stuer og køkken.

Da tiden nærmede sig juleaften, steg spændigen mere og mere, jeg kunne næsten ikke sove om natten så spændt var jeg.

Der var altid sne, sådan husker jeg det, meget sne og frost, vi fyrede med kakkelovn og komfur, så om morgenen var vinduerne frosset til. Det var dejligt at ligge uder den varme dyne til mormor havde fået tændt for varmen i kakkelovnen og der efter en times tid var ved at være varmt.
Så var det med at komme op og få noget varmt tøj på, livstykke hvor de lange strømper kunne fastgøres til med  knapper, de tykke uderbukser, trøjen med lange ærmer og nederdelen.
 
Den 23 december var det dyrenes juleaften hjemme hos os, så gik bedstefar ud i stalden og gav dyrene extra strøelse, så de lå godt og varmt, og de fik extra foder den aften, der var dejligt varmt, roligt og fredeligt i stalden.

Den 24 december var dagen jeg næsten ikke kunne vente på, jeg sov næsten ikke om natten, glædede mig helt enormt.
Efter frokosten som altid bestod af stuvet hvidkål og frikadeller, skulle vi alle have en middagslur, jeg forsøgte virkelig at sove, men jeg havde altså ingen ro på mig, jeg var så spændt på aftenen.

Om eftermiddagen gik bedstefar ind i den fine stue og låste døren, jeg forsøgte at kikke ind af nøglehullet, men kunne intet se, jeg lyttede men det resulterede bare i at det hele blev meget mere spændende.
Mormor gik i gang med gåsen kl 14, der skulle den i ovnen fyldt med svesker og æbler.
Det yderste af vingerne klippede hun af og lagde i en gryde, halsen hjertet, leveren kom samme vej, og så stegete hun det, kom vand på og kogte i laaang tid, derefter siede hun vandet og satte det til side til sovs.
Derefter lavede hun de brudnede kartofler, først sukker på panden, når det var smeltet, kom der en klat smør i og så skulle kartoflerne hældes i og brunes, hun brundede dem lang tid så der sad et tykt lag karamel omkring dem.
Rødkålen blev hældt i en gryde hvor der var smeltet smør, derefter kom mormor en kop ribssaft i og lidt sukker så var det helt perfekt.

Mormor fandt risengrøden frem, som stod i køleskabet, det var lavet dagen før, nu piskede hun fløden stiv, derefter piskede hun 2 æggeblommer med lidt sukker og kornene fra en stang vanillie, når det var rørt godt sammen blev det rørt i risengrøden, derefter kom der hakkede mandler i, og så vendte hun fløden deri, UHM hvor det smagte godt.
Den dag i dag laver jeg risalamanden på samme måde, ja hele julemiddagen bliver lavet som dengang. 
Jeg havde været i bad og senere skulle jeg i mit nyeste tøj, alle tog deres bedste tøj på i anledning af julen.

Kl 15 var der kirkegang i Rold kirke, med julegudstjeneste, kirken var stuvende fuld, Greve Schimmermann og grevinden var der også altid,  de holdt jul på Jagtslottet som lå inde i skoven kort fra Bette Roldvej.
Der var en dejlig stemning, alle var glade, Kirken var flot julepyntet, alle ønskede efter kirkegangen hinanden en glædelig jul.

Mormor havde travlt i køkkenet, med at stege gåsen, risalamanden skulle gøres færdig og mandelen skulle i.
Der var altid en marcipan gris som mandelgave, UHM den var jeg meget lækkersulten efter.

Præcis kl 18 slog mine bedsteforældre døren op til den fine stue, der skulle vi spise den ene gang om året, så det var noget helt særligt.
Vores øjn strålede, for der stod det flotteste juletræ pyntet med al det fine julepynt og nedenunder lå der gaver.

Vi spiste den lækre Gås med de brundede kartofler, hvide kartofler og rødkål. derefter fik vi altid desserten Risalamande med kirsebærsovs, så var det spændende hvem der vandt mandelgaven, alle sad hemmeligedsfuldt og ventede til alle var færdige med at spise, så kom øjeblikket hvor en erkendte at den gemte mandelen i munden.
Vinderen kunne glæde sig over marcipangrisen.

Derefter skulle der ryddes af bordet og vaskes op, alle hjalp til så gik det hurtigere.

Nu skulle der danses om juletræ og synges mindst 4 julesange, det kunne vi godt lide.

Så var det tid at få gaver, en ad gangen, så alle kunne se hvad man fik, gaverne var fornuftige gaver som hjemmestrikkede trøjer, huer, halstørklæder, vanter, sokker, men også en bog, jeg husker jeg fik bøgerne "Det lille hus på prærien", "Pernillebøgerne",  lidt legetøj som en dukke eller lidt hjemmesyet eller strikket dukketøj, lidt biler, traktorer og bondegårdsdyr til Dan.

Det var så fredeligt og roligt, jeg kan huske det var så trygt og godt.

Bedstefar eller mormor læste en historie fra en julebog
Vi hyggede os med juleslikket som kom ind på fade, der blev også sat skåle med æbler og apelsiner ind og der blev lavet kaffe og sat julebag ind, så hyggede vi os det halve af natten. 

Mormor skar toppen af en apelsin og kom to sukkerknalder i, og så sugede vi saften i os derfra.
Jeg husker duftene fra juleaften, det var så dejligt og trygt det hele.

Når vi blev trætte kom vi i seng, med en dejlig varm varmedunk i fodenden, så kunne jeg læse det meste af natten hvis jeg havde fået en bog i julegave, det fik jeg næsten altid, jeg elskede at læse.

1. juledag var vi tit sammen med mormors og bedstefars bror og søster, så skiftes de til at lave julefrokost til os alle og vi børn havde en skøn dag med at lege sammen, vi spillede kort, lavede puslespil, spillede ludo, legede gemme, gemte Fingerbøl.
De voksne spiste julefrokosten i fred og ro, der  var en snakken og grinen, alle hyggede sig-

2. juledag nød vi at være hjemme, legede med julegaverne eller var ude i sneen, til middag fik vi de gode rester fra gåsen og risalamanden, der var fred og ro efter de 2 dages aktiviteter.

4 juledag var der altid børnenes juletræ på Rold kro, så kom alle børnene i lokalområdet  på cykel eller i kane og havde en dejlig aften, både børn og voksne dansede om juletræ i salen, enere kom julemanden og delte en godtepose og en sodavand ud til hver af børnene, det var stort.
Derefter var der kaffe for de voksne i "Den Røde stue" og på "Verandaen" , det var meget populært, nogle voksne, Gudrun Back og kordegnen i kirken, legede med børnene imens forældrene drak deres kaffe.
Derefter blev juletræet trukket til side og der var dans og sanglege til kl 23.
Det var en skøn aften, vi børn var trætte efter legen med andre børn, nu var det tid at komme i al det varme tøj og komme ud i sneen.
Hvis der var meget sne kom bedstefar med kanen og hentede os, så blev vi pakket godt ind i tæpper
og i løbet af få minutter var vi hjemme og kunne komme ind i den varme stue, mens bedstefar fik sat hesten ind i den varme stald.
Sådan foregik vores jul   

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.10 | 10:55

Hej, ja det er tålmodigheds arbejde, men et godt tidsfordriv. Lige nu sker der ikke så meget p.g.a min sygdom, jeg håber at komme i gang igen snart...

...
30.10 | 10:45

Det er en fantastisk læsning og et arbejde der siger "Spar 2"
Det må kræve en tålmodighed og masse af tid.
Jeg forsker selv, Østhimmerland,
men der er lang vej

...
15.05 | 22:48

Pias 33 års fødselsdag

...
15.12 | 13:12

Det er meget lidt jeg får skrevet og lavet på hjemmesiden ... Jeg har sklerose og er ikke så frisk mere.Jeg arbejder kun herpå når jeg har det godt ...

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE