Oldefars sidste vilje......
afskrift fra Anders Sørensens lommebog

Da min bedstefar Kristian Sørensen døde, fandt vi i hans efterladenskaber en gammel lommebog fra min oldefar Anders Sørensen, som havde noteret forskelligt ned fra årene på Ryttersminde, og til sidst skrevet sin sidste vilje, som jeg har skrevet direkte i hans sprog ind her på siden.

    Anders Sørensens lommebog:

Hvem af eder børn som bliver indehaver af denne bog efter min død, kan skrive den ud, da der er nok af uskrevne blade, den kan jo godt bruges fordi den er gammel, spar altid mens tid er, det er en god skik, denn der sparer på lidet, får aldrig meget, ja jeg er måske somme tider blevet gjort nar af fordi jeg er nøie eller taler om at være nøie, men det kan dog ske at i sidenhen kan komme i tanker om at det ikke var helt galt hvad fader sagde, i ved jo i altid kan stole på mit ord.
Eders moder var også en meget sparsommelig og nøie kvinde, som jeg savner hver dag, ja resten af mit liv, en øndig dejlig kvide.
I ved jo kære børn at jeg er glade ved eder alle sammen, og vil gjerne gjøre eder godt alle sammen, men i ere jo så mange så det ere ikke så nemt, men med Guds hjælp kan der nok blive en smule, en lille smule til jer alle, jeg ved ikke om jeg får gjort nogen deling på det, men ellers må i se at dele med hinanden som ælskelige børn. jeg ved ikke om jeg får gjort noget i den retning, jeg ville godt for skifterettens skyld skåne eder, men jeg ved ikke om jeg kan få penge til det.
Sælge hjemmet vil jeg jo nødig i skulle gøre, tænk kære børn det har været jeres moders hjem før det blev mit og jeres hjem.
Ellers kunne jeg jo sagtens have haft det solgt, men jeg har jo altid tænkt på jeres moder, hun vil så nødig vi skulle sælge det, og det vil jeg også, derfor må i se at holde på jeres dejlige hjem alle tider, jeg ælsker det øndige hjem og har altid gjort, derfor vil jeg så gere for eders moders skyld at en af eder skal have det.

Vi har jo nok tomlet meget  i vore dage, hvis i havde set det da jeg kom herud, med gamle halmvægge og tørvevægge. Ja sådan gamle huse begyndte vi med, så vi har jo bygged og tomlet  meget, derfor var jeres moder opslidt tidligt, med sygdom som støtte til og sorg som jeg jo havde skyld i, men jeg beder gud om hver dag at han ville være mine sønder nådig og ønsker og beder at gud vil tage mig hjem til sig i sin himmelske boliger når engang gud kalder på mig og glæder mig til et gænliv med min ælskede kone, jeres moder.
Da jeg kom herud vistnok i 1881, til alle de gamle huse, som allerede omtalt, lavede jeg brønden som jeg selv havde penge til, ca 400 kr, som jeg havde tjent dels i smedien ved at lave træskobeslag og beslå træsko, og ude landet og spille for at tjæne penge og min moder var en ypperlig kvinde til at passe på hvad vi tjente, min broder Søren tjente selvfølgelig det samme.
Så året efter byggede vi lade og kreaturhus, hvad det kostede kan jeg sandelig ikke huske men lidt gæld kom vi nok i. 6 år efter byggede vi stuehus, så fik vi en gæld på 2200 kr, så nogle år efter fik vi et tillægslån på 800 kr, hvad der fårårsagede det kan jeg ikke huske, måske har vi fået et køretøi, det kan jeg som sagt ikke huske, jeg måtte jo ud og tjene penge i tørvemosen, jeg har trillet mange tørv ud efter Jens Frederik og Jens Westergaard. I flere år efter Anders Jensen, så øvede jeg mig i at grave, jeg har i flere år gravet tørv i Faaresømose for adskillige, jeg har kørt for Skou Niels, Jens Damborg, Marie Eriksen, Skomager Otto Nielsen, Niels Nielsen, Niels Troulsen, Krestjan Gundersen, jeg har kørt for adskillige både mark arbejde og andet kørsel.
For Niels Trouelsen, Chr. Gundersen, Peder Damborg, Anders Jensen Chr Smed, Niels Eriksen, Otto Nielsen, Valdemar Nørgaard, Anders Larsen, Lærer Bansø, Skau Niels, Erik Justesen, Teglhus og flere. 
I flere år efter vi var gifte, havde vi stude at køre med. Fader kunde ikke lide vi havde heste, så var der nogle år  at jeg  havde faders heste at arbejde med og så skulle jeg følge hestene både hos mig og ham. Det kunne nu ellers ikke betale sig, for når jeg så flere gange ville have dem så vat der somme tider noget i veien, så da min fader døde i 1898, spurgte jeg min moder om hun havde noget imod at jeg fik mig et par heste, og det sagde hun nej til, så jeg købte mig et par lille sorte, som jeg har gjort alt dette arbeide med som foran nævnt, så 1907 byttede jeg dem bort og fik et par skimle, et nr. større. Efter ønske, så 1908 fik jeg skolejorden i forpagtning, så havde vi jo mere at bestille med dem.
1914 købte jeg 8 tdr land af Laurits Nørgårds gård og vi byggede 5 tag til kostalden, en kørelade på 6 guld og fik kostalden omlavet indvendigt, det havde vi penge til uden at sætte os i gæld, men jorden jeg købte kostede 5000 kr. Med de forannævnte 3000 kr blev gælden 8000 kr.
1925 forøgede jeg atter gælden med 2000 kr til vores motoranlæg, altså  er vores gæld på 10.000 kr.
De 8000 kr forrentes i Ålborg og bys sparekasse og de 2000 kr skylder jeg min broder Søren i Rebild, skulle jeg pludselig  dø, så må i alle vide denne gæld, da vi ikke endnu har nogen papirer oprettet og han skal ikke narres hans penge fra.

Pengene er betalt.

Stuehuset som vi lavede kostede 3400 kr som vi havde i sparekassen, vi havde samlet i krigsårene 4600 kr så der satte vi os heller ikke i gæld, så i kan se kære børn at vi har været nøie i det lidet. Jeres moder var jo aldrig fordringsfuld og jeg har jo heller aldrig flottet mig nogensinde.

Spare en gang og spare en anden, det skal nok blive kendt. Når alt gaar efter min beregning og tiderne ikke går for meget nedad, har jeg jo tænkt at i kunne faa hver, men nu maa i ingen splid og ufred lave mellem jer og hvem af eder der får jeres hjem er for mig  ligemeget, Anton og Anna er vel nok for tiden dem som bedst kunne magte det, men tag det hvem som kan bedst og har mest lyst og hold det i familien. Ikke gøre som min broder Laurits, han gjorde over for hans søskende, som ikke har noget fødehjem mere, jeg har skrevet foran at hvis tiderne  gik for meget ned, skal i være moderat med hinanden, ligemeget hvem der får hjemmet så må i  ikke kvæle denne som får det, dersom i ikke skulle få mere end 1000 kr skulle i være glade, jeg fik kun 450 kr fra mit  hjem, og mine forældre havde endda penge på rente.
Så har jeg tænkt i skulle have en dyne hver, men der ere jo ikke lige gode, men del nu smukt imellem jer,lad ikke splid og spetakkel skille eder ad, Kristian og Kristen skal have en sengeklæder hvere og så må i se om Kristens seng  er forsvarlig og at den kan holde ud med ham, alt bliver her af bohave, med undtagelse af den røde fjederstol som Anna skal have, ellers bliver det andet her.
Komodien er Ernas, den har jeg lånt så længe jeg lever.
Skulle jeg ikke få ordnet papirene 
så syntes jeg Kristian skal have jeres fødehjem, faar jeg tid og raad til årningen bliver det Kristian fra min side, alle i andre er jo forsørgede, derfor må i ikke blive vrede om jeg sætter arven ned til (?) kr, i har ingen glæde af at den der får jeres hjem sidder og døier i det al tid. Tiderne ere jo gaaet meget ned saa syntes jeg i skal have hver(?) kr og ikke mere men ingen misundelse skal der være, hverken af den ene eller den anden, Kristian kommer så til at forrente 16.000 kr det er sommen gæld nok, jeg har glemt at Peder skal have chatollet, DET ER HANS.

Kristian skal ingen sengeklæder have, han har fået en sengeklæder, Kristen skal i sørge for får en god sengeklæder der kan være med ham og vær god ved ham alle sammen, han har ikke andre at holde sig til, end eder, når jeg er død, Dorthea er vist den jeg nærmest kunne tænke mig ville være rigtig god ved ham og det må i endelig være, det vil være synd andet.

Ja nu har jeg lidt mere at skrive, som jeg håber i vil tage hensyn til, Martinne som i jo alle tror jeg, er glade ved, skal have Bofetten, Natstolen som jeg sidder i  inde i dagligstuen skal hun have, og den ene varmedunk og primusaparateet, det har jeg givet hende og det er min vilje hun skal have det, i skal ikke bryde jer om hun siger hun ikke vil have det, hun skal have det, med en god vilje, den lille kurvestol som har stået paa hendes kammer skal hun også have og er der flere ting i syntes i vil afstå, så for mig gerne.

Eders fader var god ved Martine, hun har været ualmindeligt god ved mig og os alle sammen, det vil jeg meget gerne i husker alle sammen og giv hende så de ting som jeg har skrevet og er der noget i vil unde hende så for mig gjerne.
Primussen må i endelig lade hende få, den kan være hende til megen nytte når hun bliver alene, husk dette, jeg mener nok at i vil efterkomme mit sidste forlangende.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.10 | 10:55

Hej, ja det er tålmodigheds arbejde, men et godt tidsfordriv. Lige nu sker der ikke så meget p.g.a min sygdom, jeg håber at komme i gang igen snart...

...
30.10 | 10:45

Det er en fantastisk læsning og et arbejde der siger "Spar 2"
Det må kræve en tålmodighed og masse af tid.
Jeg forsker selv, Østhimmerland,
men der er lang vej

...
15.05 | 22:48

Pias 33 års fødselsdag

...
15.12 | 13:12

Det er meget lidt jeg får skrevet og lavet på hjemmesiden ... Jeg har sklerose og er ikke så frisk mere.Jeg arbejder kun herpå når jeg har det godt ...

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE